Kinnevik

Annons:

Kinnevik är ett svenskt investmentbolag som är storägare till företag aktiva inom affärsområdena Kommunikation, E-handel & marknadsplatser, Underhållning och Finansiella tjänster. Bland Kinneviks innehav finns kända företag som: Tele2, Millicom, Metro, CDON Group, Zalando och MTH. Kinnevik grundades år 1903 av greve Willhelm Klingspor och Robert von Horn men är idag mest synonymt med familjen Stenbeck. Kinnevik var ursprungligen ett investmentbolag som investerade i traditionell industri, men har med tiden gått över till att fokusera på modern informations- och kommunikationsteknik.

Inom området kommunikation äger kinnevik stora innehav i telekombolagen Millicom (38 % av röster och kapital) och Tele2 (48 % av rösterna och 30,4 % av kapitalet) som tillsammans har totalt 64 abonnenter i 22 länder. Millicom är en telekom och medieoperatör som driver sin verksamhet inom tillväxtländer i Afrika och Latinamerika. Millicom arbetar just nu med att ta vara på potentialen inom onlinetjänster för sina tillväxtmarknader. Tele2 erbjuder produkter och tjänster inom fast- & mobiltelefoni, bredband, datanät samt kabel-tv och är aktiva i Skandinavien samt tillväxtmarknaden som t.ex. Kroatien och Kazakstan. Tele2 strävar efter att erbjuda kunder en kombination av lågt pris och en bra kundupplevelse.

Kinneviks innehav inom e-handelsområdet rör främst investeringar i bolag aktiva inom sko- och modebranschen genom företagen Zalando och CDON Group. Zalando är en internetåterförsäljare inom skor och mode som är aktiva inom femton länder i Europa. Som Internetåterförsäljare har Zalando fokuserat på att utveckla strategiska partnerskap med mer än 1500 leverantörer och etablerat funktioner för att hantera större delen av logistiken internt. CDON Group är en e-handelskoncern med norden som hemmamarknad aktiva inom underhållning, mode, sport & hälsa samt hem & trädgård. Inom CDON Group finns välkända nätbutiker som t.ex. Nelly, Lekmer, Gymgrossisten, Bodystore, Tretti.se och som namnet antyder, Cdon.com.

Kinneviks innehav inom segmentet underhållning berör företagena MTG och Metro. MTG (Modern Times Group) driver Viasat och är den största operatören av gratis- och betal-tv i Skandinavien och Baltikum. Via Viasat driver MTG de välkända gratiskanalerna TV3, TV6, TV8 och TV10. Bland betalkanalerna finns Viasat-utbudet med t.ex. Viasat Sport och Viasat Film. Företaget Metro baseras på en gratistidning som når mer än 150 stöder i 23 länder världen över. Enligt Kinnevik så når Metro ca 18,3 miljoner läsare dagligen.

Inom området finansiella tjänster så innehar Kinnevik bolag som bl.a. erbjuder mikrolån till länder i Afrika och Latinamerika, livs- och sjukförsäkringar som distribueras via mobiltelefoner

Kinnevikaktien

Kinnevikaktien är noterad på Stockholmsbörsen under Kinnevik A och Kinnevik B. Långsiktiga ägare av Kinnevikaktien har nästan tredubblat satsade pengar i aktien under de senaste fem åren.

Utdelning för aktieägare i Kinnevik

Aktieägare som innehade aktien före den 13 maj, 2014 erhöll 7,00 kr per aktie i aktieutdelning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *